torstai 20. marraskuuta 2014

Latausjärjestelmä

Tänään käsittelimme teoriatunneilla auton latausjärjestelmää eli generaattoria. 


Laturin tehtävä on nimensä mukaisesti tuottaa sähköä kaikille sähkölaitteille ja ladata vielä akkuun virtaa ensi käynnistystä varten.

Laturi on perinteinen generaattori, joka muuttaa liike-energian sähköenergiaksi. Generaattori koostuu kahdesta osasta jotka muuttavat liike-energian sähköksi. Toinen on seisoja eli staattori, ja toinen pyörijä eli roottori. Staattorin uriin kierretään silmukoiksi käämi, ja pyöritettäessä magneettista roottoria staattorin sisällä, staattorin käämeihin indusoituu sähkövirta.




Kuvassa on autolaturin kytkentäkaavio.







Tiedosto:Automotive alternator.jpg



Vianetsintä ongelmallisesta laturista:



- Tarkasta syttyykö latauksen merkkivalo kun pistää virrat päälle, niinkuin pitäisi. Jos ei syty, täytyy tutkia onko pelkkä merkkivalon polttimo palanut, vai onko ongelma merkkivalon virtapiirissä vai generaattorissa.

- Merkkivalon polttimo, sekä herätevirtapiirin johtimet voidaan testata irroittamalla herätevirpapiirin liitin ja kytkemällä virtamittari liittimen ja maadoituksen väliin. Kun virrat nyt kytketään päälle ja merkkivalo syttyy, on vika generaattorissa. Jos ei syty, tarkastetaan virtamitarin lukema. Jos lukema on enemmän kuin nolla on vika merkkivalon polttimossa.
- Jos lukema on nolla johtimissa tai liitoksissa on vikaa.

-Jos on todettu, että merkkivalo on toimintakuntoinen, käynnistetään auto ja annetaan kierroksia n.2000rpm. Nyt merkkivalon pitäisi palaa, jos se palaa, voidaan todeta generaattorin sisäinen vika.

 -Mittaa yleismittarilla laturin latausjännite moottorin kierrosten ollessa yli 2500rpm. Latausjännitteen kuuluisi nyt olla 13-15 volttia. Jos ei ole laturissa on vika.













1 kommentti:

  1. Kiitokset tästä. Meillä on Peugeot, se pitäisi huoltoon viedä. En tiedä mikä siinä on vikana, mutta joskus se ei käynnisty oikein tehokkaasti. Muutaman kerran joutuu kääntää avainta virtalukossa. Voi olla ehkä suurempikin vika. En tiennyt, kuinka paljon latausjännitteen ja muiden tulee olla, joten tämä oli mielenkiinotinen postaus. https://www.vantaanautokorjaamo.fi/merkkihuolto

    VastaaPoista